top of page

Najbolj (po)drobna dejstva o našem sladkorju

Updated: Oct 23, 2023

Ta teden smo poskušali zbrati nekaj najnatančenjših podatkov o sladkorju, tako belem, kot trsnem. Čaka nas kar nekaj matematike.


Podrobnosti o sladkorju


Eno sladkorno zrno meri približno 0,5 milimetra in tehta od nekje 0,05 grama do 0,1 grama.

Če upoštevamo, da sladkor večinoma pakiramo v 5-gramske vrečke in je standardna mera 2000 vrečk oz. 10 kilogramov sladkorja, potem to pomeni, da je potrebno za 10 kilogramov servirnega sladkorja napolniti od 100.000 do 200.000 zrnc v vrečke za servirni sladkor. Za eno 5-gramsko vrečko je potrebno napolniti od 50 do 100 zrnc sladkorja.



Zrnca belega sladkorja in servirni vrecki
Od 50 do 100 zrnc sladkorja je potrebnih za napolnitev 5-gramske servirne vrečke.


Ali obstajajo razlike med belimi in trsnimi sladkornimi zrnci?


Odgovor se glasi ...

Načeloma ja. Ker je trsni sladkor bolj grob, naj bi tudi zrnca trsnega sladkorja tehtala malenkost več kot bela zrna.

A potrebno je omeniti, da so velikosti zrnc odvisne predvsem od proizvajalca sladkorja oz. sita, skozi katerega se sladkor preseje.

Če recimo nek proizvajalec slakdorja pakira manjša zrna trsnega sladkorja zaradi manjših rež sita, potem so lahko bela zrnca od drugega proizvajalca večja od zrnc trsnega sladkorja.


Tokrat smo bili res malenkostni.


To je za danes vse. Malce smo se poigrali z matematiko sladkornih zrnc. Morda kdaj pride čas tudi za to, da ugotovimo, koliko zrnc smo spakirali v vseh letih obratovanja tiskarne.

Zelo verjetno se to ne bo nikoli zgodilo, če pa imate vnemo, vam to nalogo z veseljem prepustimo. Saj veste, kako pravijo. Zrno na zrno ... Servirni cuker. :)


Če želite, da je vaš dan še slajši, vam priporočamo, da kliknete tukaj.

Imejte se lepo!




Recent Posts

See All
bottom of page